Tutorial Memasang Blogpost Snippet Untuk Share di Facebook Tutorial Memasang Blogpost Snippet Untuk Share di Facebook - The New Minded Tutorial Memasang Blogpost Snippet Untuk Share di Facebook Tutorial Memasang Blogpost Snippet Untuk Share di Facebook Tutorial Memasang Blogpost Snippet Untuk Share di Facebook Langkau ke kandungan utama

Guna Anydesk remote Desktop Ofis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini ingin berkongsi sedikit mengenai pengalaman Work From Home atas perintah kawalan pergerakan yang diisytiharkan baru-baru ini.

Mungkin adanya yang terfikir bagaimana nak buat kerja dari rumah sedangkan PC semua dekat ofis tu guna internal LAN connection antara server ke Desktop Ofis. Nak buat kerja dari rumah macam mana kan.

Ya itu semua bermain diminda anda sekarang ni.

Zaman dah maju semua teknologi sudah ada, alasan jangan diberi. Jika tidak tahu banyak membaca ataupun tanya kepada mereka yang arif.

Okay untuk mejawab persoalan anda tu. Anda boleh guna software Anydesk sebagai alternatif untuk akses PC di ofis dari rumah secara mudah dan penggunaan internet pun tidak la banyak mana pun..

Langkah Pertama

Apa yang diperlukan ?

Anda perlu download software Anydesk dan installkan di PC Rumah dan PC di Ofis.

Aaaa sudah macam mana nak pergi ofis pula nak install bagai kan.. hehe.. mesti bermain diminda anda sekarang ni.. Ok itu masalahnya anda…

Tutorial Memasang Blogpost Snippet Untuk Share di Facebook

Tutorial Memasang Blogpost Snippet Untuk Share di Facebook
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai cara memperbetulkan semula snippet description blog anda apabila di share di facebook. 

Kebiasaanya apabila kita share artikle post yang berada diblogspot ke facebook snippet description itu tidak muncul or keluar benda lain.. 

Ye ini saya rasa anda pun mengalami masalah sebeginikan.. Sebab di blogspot kita tak ada satu alat untuk setkan artikle tu gambar apa yang patut keluar apabila di share dan apa description yang perlu dipaparkan.. 

Ia tidak sama macam wordpress dimana kita boleh set.. Jadi untuk pengguna wordpress mereka tak perlu mengalami nightmare ni.. fuh nightmare la sangat.. haha.. 

Jadi apa punca sebenarnya? Puncanya adalah masalah di meta tag di dalam koding template anda.. Jadi ia konpius mana satu nak diambilnya.. 

Meta description
Macam yang diatas ni adalah sebelum saya membuat sedikit perubahan, dimana ia paparkan description mengenai blog saya bukan mengenai artikle tersebut.. 

Jadi selepas pembetulan dilakukan ia jadi begini.. 

Post Description
Ha.. Camner nak jadi begitu? 

Actually senang je tak susah mana puun.. 

Pertama sekali

Perlu pergi ke template > backup dulu template > edit html 

Kedua 

Copy code dibawah ni dan paste kan dibawah <head> 

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>      <title><data:blog.title/></title>      <b:else/>      <title>       <data:blog.pageName/>      </title><b:if cond='data:blog.pageTitle != data:blog.title'><meta expr:content='data:blog.pageName' name='keywords'/></b:if> <b:if cond='data:blog.metaDescription != &quot;&quot;'><meta expr:content='data:blog.metaDescription' name='description'/></b:if> <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'><b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>    </b:if> </b:if>

 </b:if>

<b:if cond='data:blog.metaDescription != &quot;&quot;'>
<meta expr:content='data:blog.metaDescription' property='og:url'/>

</b:if>

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;archive&quot;'>
<meta content='noindex, nofollow' name='robots'/>
<b:else/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
<meta expr:content='data:blog.title' name='keywords'/>
<meta content='index, follow' name='robots'/>
</b:if>
<b:else/>
<b:if cond='data:blog.pageTitle != data:blog.title'>
<meta expr:content='data:blog.pageName' name='keywords'/>
</b:if>
Actually dia yang penting adalah yang ni je 

<b:if cond='data:blog.metaDescription != &quot;&quot;'>
<meta expr:content='data:blog.metaDescription' property='og:url'/>

</b:if>
 Kalau anda nak copy and paste yang ni je pun okay je tapi seelok-eloknye copy ler semua..

Jika template anda tu dah ada kod untuk seo cuma add on je yang ni.. or replace yang ada lebih kurang macam koding tu tapi dia punya define tu lain, macam yang ni define dia adalah property .

Lepas tu click save template..

Ketiga
Ni part yang penting..

Untuk pastikan ia betul-betul berjaya, di post artkle anda tu perlu letak search description baru ia akan keluar.. Jika tak letak nanti ia akan kosong or paparkan blog description..

Dah siap..

Senang je kan nak buatnye tu.. Cuma perlu betulkan semula meta tag tu dan ia siap..

Semoga berjaya yer.. Kalau dah berjaya tu sila maklum semula dekat saya yer..


 

If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It

Ulasan

  1. Wahh dah ada tutorial.. Thankz hasif.. Tapi sy guna apps ni aje.. Leh share untuk semua medium sosial kite..

    https://dlvr.it/

    BalasPadam
    Balasan
    1. ooo.. menarik juga.. nnti boleh la try tgk tu.. thanks

      Padam
  2. Tutorial yg berguna,, terima kasih sudi kongsi ilmu sesama blogger

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama.. semoga berjaya juga dalam proses pengubahan ye..

      Padam

Catat Ulasan

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner