Adakah Blog Ni Terkena Tempias Penguin 4.0 ? Adakah Blog Ni Terkena Tempias Penguin 4.0 ? - The New Minded Adakah Blog Ni Terkena Tempias Penguin 4.0 ? Adakah Blog Ni Terkena Tempias Penguin 4.0 ? Adakah Blog Ni Terkena Tempias Penguin 4.0 ? Langkau ke kandungan utama

Cara Return Terima Barang Yang Salah Dari Shopee

Assalamaualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini ingin berkongsi sedikit pengalaman yang tak menyeronokkan pada musim PKP ni berlangsung iaitu Terima Salah Barang Dari Shopee Seller.
Tujuan posting kali ini bukan untuk memburukkan mana-mana seller yang aku beli barang just untuk mengajar anda cara untuk refund bila terima barang salah dari seller shopee. So segala detail seller aku akan blur kan..
Kenapa boleh terima salah barang? 
Yang ni aku tak tahu la apa masalah seller kan.. Sama ada nak cepat or nak tipu tu aku tak tahu la tapi yang pasti ni yang jenis takkan check punya barang sebelum post, tak caya try la mesti rasa sakit hati punya. 
Apa yang paling best adalah.. barang tu dah terang-terang tulis berat 8kg tapi Terima barang tak sampai 1kg.. haha.. 
Takkan seller tak perasan?
Mungkin soalan ni bermain diminda anda bila perkara ni terjadi dekat anda. Ini pun aku takde jawapan kena tanya seller tu cmna dia buat kerja.. Maybe dia punya SOP takda cantik untuk uruskan order online ni…

Adakah Blog Ni Terkena Tempias Penguin 4.0 ?

Search Analytics
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Agak lama saya tidak update blog ni kan.. Apa khabar anda semua? Saya agak sibuk sejak dua minggu ni.. Alhamdulillah ada masa sikit ni nak la update blog ni kan..

Hari ini saya ingin bercerita sedikit adakah blog ni terkena tempias oleh google update penguin 4.0? 

Jika mengikut beberapa hasil bacaan yang saya baca google penguin update 4.0 di keluarkan pada 23/9/2016  jadi mengikut beliau juga sepatutnya akan ada terkena tempias oleh google penguin pada 24/9/2016 sama ada turun atau menaik. 

23/9/2016
Apa yang saya nampak melalui data di google search console di bahagian search analytic, pada 24/9/2016 adalah menaik tapi pada 25/9/2016 ia menurun secara drastik.. 

Nampak ke tu ia turun secara drastikkan.. Tapi selepas dari itu ia naik semula dan kembali kepada normal.. Jadi adakah range 23-25/9/2016 boleh diambil kira mengenai tempias update google penguin 4.0 terhadap blog anda ? 

Mengikut apa yang saya faham jika pada range tersebut ada perubahan didalam data yang anda perolehi itu, anda boleh semak dari mana link tersebut datang yang memberi kesan terhadap blog anda dan meminta ia dikeluarkan dari laman web tersebut..

Contohnya laman web yang dianggap sebagai spammy backlink dan seangkatan dengannya.. 

Cara untuk mengambil data dari mana link yang anda perolehi, boleh ikuti tutorial dibawah ini. 

Langkah 1 

Anda perlu login ke google search console. Selepas itu klik di search trafic dan klik di link to your site.

Langkah 2 
Links to your site
Selepas dah klik link to your site paparan seperti diatas akan muncul. Apa yang perlu anda lakukan adalah di bahagian who links the most anda klik more. 

Langkah 3
Download data
Selepas dah klik more, kesemua laman web yang link kepada anda akan muncul dipaparan ini.. 
Apa yang perlu anda lakukan adalah klik pada download latest link dan tengok kesemua link yang ada jika ada laman web yang tak sepatutnya anda boleh request kpd admin tersebut untuk remove blog anda dari laman web beliau.. 

So, jom sama-sama check ye.. 




If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It

Ulasan

  1. Pening jap kepala lepas baca.. Cuba fhmkan apakah function penguin tersebebut. Heeee :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuba fahamkan dahulu definition dia.. :)

      Padam
  2. Insyaallah akan follow step tu :)

    BalasPadam
  3. saya dh buat ,tp sy tak faham sgt kenapa kita nk mnta org kluarkan blog kita dari web org?

    BalasPadam
    Balasan
    1. contoh laman web yg kita tidak tahu dan ia adalah spammy backlink jdi kena keluarkan url laman web kita dr laman web tersebut.

      Padam
    2. ohhh faham dah, terima kasih...

      Padam

Catat Ulasan

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner