Adakah Blogging Masih Wajar didalam Media Social ? Adakah Blogging Masih Wajar didalam Media Social ? - The New Minded Adakah Blogging Masih Wajar didalam Media Social ? Adakah Blogging Masih Wajar didalam Media Social ?

Rabu, 2 November 2016

Adakah Blogging Masih Wajar didalam Media Social ?

26 comments

Masih Wajar ke Blogging ?
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit pendapat saya kepada anda, adakah blogging ini masih wajar di dalam dunia media sosial ? 

Mohon maaf ye kepada rakan-rakan blogger lain hampir dua minggu tidak aktif.. Agak sibuk 2 minggu ini dengan pelbagai tugasan dan juga halangan yang datang.. Alhamdulillah kesemuanya dah selesai.. Minggu ini hari ni baru la ada rehat dan masa lapang sedikit.. Insyallah akan mula berblogwalking dan baca artikle - artikle yang menarik telah anda tuliskan itu.. 

Okay.. Berbalik semula terhadap tajuk entry kali ini.. Masih wajar ke dunia blog di mata media sosial ni? 

Pada pendapat saya ia masih wajar kerana didalam blogging ini anda tiada had batas terhadap limit untuk menulis artikle anda untuk diwar-warkan kepada para pembaca anda.

  1.  Blogging tiada had limit dalam penulisan artikle anda, dimana jika anda ada idea yang ingin dikongsikan ia boleh ditulis dengan panjang tidak seperti di twitter ada had limit hanya 140 words sahaja.

  2. Ariktle post anda yang diterbit di blog akan berada secara public dan worldwide dimana ia boleh diakses oleh sesiapa sahaja yang memerlukan maklumat yang dicari di halaman search engine seperti google search engine.

  3. Jika di blog anda, anda yang membuat sendiri peraturan yang anda mahukan dan tidak terikat dengan peraturan yang ditetapkan oleh syarikat lain.. Seperti di twitter, facebook dan tumblr.

  4.  Di blog juga anda lebih mudah untuk membuat pemantauan terhadap trafik, keyword yang hadir dan pemantauan link yang datang dari pelbagai laman web ke blog anda berbanding media sosial yang lain anda tidak mempunyai 100% akses untuk melihat perkara tersebut.

  5. Post yang diterbit di blog akan terus berada di dalam blog anda dan di halaman search engine dan pembaca masih datang lagi baca artikel itu walaupun ia sudah 4 tahun yang lepas. Itu sebab post yang diterbit didalam blog ini perlulah berkualiti kepada para pembaca anda.. Dimana salah satu cara adalah anda boleh link kan post lama ke dalam post arikle baru anda.
Selain itu, pada pendapat saya juga didalam membina sosial media network setiap platform yang ada memainkan peranan yang tersendiri.. Di setiap platform ada kelebihan dan kekurangan tersendiri dimana jika di twitter kelebihan adalah ia memberi had limit word yang boleh ditulis dan ia memudahkan para pembaca anda tahu isi je huraian tidak dapat tahu. 

Selain itu, blog ini boleh diumpamakan sebagai rumah atau tapak utama bagi anda didalam dunia media social manakala facebook, twitter dan google plus pula adalah rangkaian network buat anda bagaimana untuk memperkenalkan rumah anda kepada rakan yang lain dan mula membina nama anda tersendiri.. Search engine pula sebagai bonus kepada anda untuk membuatkan arikle anda itu berada secara worldwide dan boleh diakses bila-bila masa apabila maklumat yang dicari itu oleh para pembaca itu jumpa di hasil carian dan membaca artikle anda tersebut.. 

Akhir kata, itu sahaja pendapat saya mengenai adakah blogging ini masih wajar didalam media sosial.. 

Sila kongsikan apa pendapat anda pula mengenai tajuk entry ini di ruangan komen dibawah ini.. :)





If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

26 ulasan :

  1. Blogging akan sentiasa relevan tuan... :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup betul tu ia sentiasa relevan.. :D :D

      Padam
  2. Blogging masih dan terus akan relevan kerana dizaman google ni semua orang nak cepat dapat maklumat, dan bloglah paling banyak memberi input segera.

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup betul tu.. di laman web dan blog yg banyak memberi maklumat yg diperlukan dgn segera..

      Padam
  3. Btol btol :) mek sokong ! Sape ckp blog dh nk pupus? Yg dia org duk google tu bkn duk kluar website?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Entahlah siapa yg cakap blog pupus tu??
      Yup keluar laman web di search engine tu..

      Padam
  4. sekarang kat facebook pun dah ada follow ..blog pun ada follow,,nak banding 2 ni mana hebat ? hii

    BalasPadam
    Balasan
    1. masing-masing ada kelebihan masing2..
      cuma di fb bila kita follow bila org tu ada post akan dapat notification..

      Padam
  5. relevan sebab memang sentiasa ada carian untuk artikel yang ditulis

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup betul tu.. jika artikle yg ditulis itu memberikan informasi yang diperlukan oleh pencari di search engine artikle tersebut akan terpapar di hasil carian search engine tadi.. :)

      Padam
  6. Your question needs no reply.

    It' off the hook.

    BalasPadam
  7. Memang relevan sebab blog ibarat diari juga... Kita boleh tulis apa yang nak tulis... Baik buruk boleh tulis... Akan kekal selagi Medan blog ni tak dimusnahkan oleh pembuat blog...

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup betul tu.. ia boleh juga dijadikan sebagai diari..

      Padam
  8. Setuju.. Ianya juga platform yang bagus lebih2 lagi untuk orang seperti Reen yang jenis pelupa. Info yang pada Reen dapat memberi manfaat akan reen letak dlm blog untuk dijadikan sebagai rujukan untuk reen mahupun untuk yang mencari di akan datang...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ooo.. betul juga tu.. info yg kita ada lebih bagus dikongsikan bersama dgn share di blog atleast org lain pun dapat juga info yg kita ada tu kan.. :)

      Padam
  9. sgt2 diperlukan apabila nk cari sesuatu mesti akan refer ke blog2. sgt membantu. lebih suka blogging dr FB, twitter.

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup.. sama la.. lebih suka blog dr twitter dgn fb.. hehe..

      Padam
  10. bagi irda...walaupun kenal drngan dunia blog tahun lepas..irda lagi suka blog..sebab senang nak cati aap2..dan lagi satu...kita boleh berkongsi..berdakwah atau apa sahaja dlm penulisan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup setuju dgn pendapat irda tu.. :)

      Padam
  11. yup! sudah tentu relevan. dekat blog kita bebas menyuarakan pendapat kita dan berkongsi apa yg kita suka. just if nak bg info memang kena kaji dulu dan jangan sesekali copy paste je.tsk

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah betul tu nad.. kalau nak bagi info memang kena kaji dulu baru la boleh dishare kan. :)

      Padam
  12. tanpa blogger siapalah mereka. hahaha. nak dpt smua maklumat smua cri google

    BalasPadam
  13. sy kadang mood kelaut untuk berblog..tapi i love blogging!

    BalasPadam