Google Chrome Papar Unsecure Connection Terhadap HTTP Google Chrome Papar Unsecure Connection Terhadap HTTP - The New Minded Google Chrome Papar Unsecure Connection Terhadap HTTP Google Chrome Papar Unsecure Connection Terhadap HTTP

Khamis, 24 November 2016

Google Chrome Papar Unsecure Connection Terhadap HTTP

17 comments

HTTPS
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini saya ingin kongsikan sedikit mengenai google chrome akan papar unsecure connection terhadap http bermula januari 2017.

Sebenarnya dah lama dah saya kerap maklumkan mengenai https ni di blog ni, antaranya yang saya jumpa

Teknik SEO Blog Website Berkesan 2015
Adakah HTTPS Penting dalam SEO Ranking ? 
 
Jadi tidak mustahil kenapa google chrome akan mula memaparkan unsecure connection terhadap http ini disebabkan sudah lama https ini di lancarkan.. skrg ni pun dah nak masuk 2017..

Not secure http display
Ia akan mula memaparkan pada chrome versi 56.. Dimana ia akan melibatkan laman web yang mempunyai keyin password / credit card number yang tidak menggunakan https akan dipaparkan sebagai not secure.

Seperti yang dimaklumkan ia adalah proses peringkat demi peringkat dan tidak mustahil suatu hari nanti laman web pun perlu https dan akan papar not secure bila tiada https..

Jika tidak salah saya, sekarang ni kesemuanya ingin aimkan kepada penggunaan https terhadap didalam internet supaya pengguna akan berasa selamat untuk melayari laman web anda dan privasi pengguna tersebut akan selamat.

Sebelum ini, google pernah mengatakan bahawa pengguna https akan mempunyai kelebihan sedikit didalam ranking di search engine berbanding pengguna http, saya pun ada nampak sedikit effect menggunakan https ini berbanding http.

HTTPS as a ranking signal

Dari 2014 lagi google telah confirm beritahu https ini ada memberi sedikit effect didalam search ranking position.. Jadi agak rugi la jika masih mahu guna http sedangkan https ini memberi effect positif kepada search ranking position dan dah nak masuk 3 tahun dah selepas google memberitahu berkenaan https ini..


New Interface Blogger Dashboard
Ha.. setelah sekian lama akhirnya tukar juga interface blogger ni.. Dah agak dah akan kuar interface baru selepas hilangnya button view blog ditepi blogger tu.. ke memang saya je yang hilang? haha

Lagi pun di google plus pun dah berapa kali tukar interface so tidak mustahil la interface blogger pun akan berubah juga..

Reading list pun dah kena minimize kan, so blog follow kena bukak reading list la baru boleh jumpa..hurmm.. boleh tahan jugalakan.. itu sebabnya ada google+ senang nak blogwalking guna google+ dihandphone.. :)





If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

17 ulasan :

  1. Nasib baik saya blog walking hanya menggunakan blog list saya. Tak guna dashboard ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu la kan.. sy pun blogwalking guna google+ dgn bloglist sy jrg guna dashboard utk blogwalking ni..

      Padam
  2. pasal https tu kalau nak tukar just klik dekat setting tu ke ..kalau x silap.. dulu rasa dah tanya tapi takut nak buat ..blog masih http :(((...kalau effect untuk search engine amat rugi la pulak tak tukar..masih banyak ilmu nak kena korek

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup tukar dkt setting tu jer.. kalao guna domain blogspot.my ..
      kalau guna domain sendiri kena guna third party mcm cloudflare ..

      Padam
  3. xpaham sgt http dgn https ni. ingtkan xpenting hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. ia penting terhadap laman web yang memerlukan pengguna keyin password or username or lain2 data..

      Padam
  4. Selamat tak guna third party seperti cloudflare tu utk tukar kpd https... Mohon tunjuk ajar...

    BalasPadam
    Balasan
    1. so far ok jer.. boleh cari dibahagian tutorial ada saya ajar..

      Padam
  5. perkongsian yg baik asep! tula mmg rasa mcm skg gak nak tukar drp http ke https

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau guna domain blogspot Senang je nad boleh tukar di bahagian setting :)

      Padam
  6. Nice info :)

    http://www.fatindays.com

    BalasPadam
  7. Mai dh tukar https dah, walaupun masa tukar tu main tekan je tak tau menda, hahaha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. bgus la dh tukar tp kena make sure ia jadi green lock la mai.. :)

      Padam
  8. kalau dh masukkan link blog dlm bloglist senang nk BW xpyh buka 1 1
    kan leceh. hehe

    jap nk tgk setting tu

    BalasPadam