Kenapa anda perlu memakan Oats (Avena sativa) ? Kenapa anda perlu memakan Oats (Avena sativa) ? - The New Minded Kenapa anda perlu memakan Oats (Avena sativa) ? Kenapa anda perlu memakan Oats (Avena sativa) ?

Ahad, 20 November 2016

Kenapa anda perlu memakan Oats (Avena sativa) ?

11 comments

Oats
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Sudah lama saya tidak berkongsi mengenai khasiat yang terdapat didalam makanan kan?

Jadi hari ini saya ingin bercerita sedikit mengenai kenapa anda perlu memakan Oats (Avena sativa)?

Sebelum saya bercerita lebih lanjut mari terlebih dahulu kita ketahui dimanakan oat ini ditanam?

Terdapat top 10 negara yang menanam oat ini diantaranya adalah Rusia, Canda, US, Poland, Finland, Australia, Germany, Belarus, China dan Ukraine. 


Apa sebenarnya yang terkandung didalam oat ini?

Di dalam oat, ia mengandungi sejumlah kuantiti yang baik diantaranya adalah vitamin E, beberapa vitamin B, kalsium, magnesium dan potassium

Kebaikkan oats terhadap kesihatan ? 

Kesihatan jantung. Dengan memakan 3 gram soluble fiber daripada oats dapat mengurangkan lower blood cholestrol dan juga low density lipoproteins, Selain itu, didalam oat juga mengandungi beta-glucans yang dapat mengurangkan bad cholestrol

Tekan darah tinggi. Kepada mereka yang mengalami tekan darah tinggi, oat dapat membantu untuk mengurangkan blood pressure tersebut. Ia perlulah diamalkan dan dimasukkan didalam jadual permakanan pesakit darah tinggi ini. 

Diabetes.  Mereka yang mengambil high whole grain didapati dapat mengurangkan risiko pembentukkan diabetes type 2 berbanding dengan mereka yang mengambil dalam kuantiti yang kurang.

Whole-grain foods are healthy because they contain fiber. A diet high in fiber can help reduce the risk of heart disease and diabetes. Fiber causes food to stay in your stomach longer, so you fell full and your blood sugar doesn’t go up as quickly after you eat. Whole grains, such as whole-wheat flour and brown rice, also have more fiber than refined white flour and white rice. ~ Sumber dari Heart.org 

Oleh itu, apa yang saya nampak adalah. Kebanyakkan makanan yang tidak gemar untuk kita makan ini sebenarnya mengandungi khasiat yang banyak.. Jadi mungkin lepas ini kita boleh sama-sama berubah untuk mengamalkan makanan yang berkhasiat untuk tujuan kesihatan diri sendiri juga kan.. 

Saya berharap artikle ini dapat memberi sedikit info kepada anda mengenai kebaikkan memakan oats ini.. 


If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

11 ulasan :

  1. Hi awak! Oat bagus untuk kesihatan.. Cuma sy kurang suka tekstur yang bila rasa macam berlendir. Aihh xtau nk ckp cmne.

    Tapi rasa oat ni sedap!

    BalasPadam
    Balasan
    1. ooo berlendir eh.. maybe boleh cuba yang instant oatmeal punya.. tuang air panas je.. so far mcm takde berlendir.. air tu kena agak2 la kan jgn terlebih sgt.. hehe..

      Padam
  2. aah oat ni bagus,pegganti sarapan di pagi hari,dulu rajin juga makan oat,sekarang ni tibai nasi lemak je pagi-pagi2

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu la kan.. samala dulu rajin la juga makan oat ni.. tpi bila penyakit malas dtg nk membuatnye pagi2 tu terus makan benda lain.. :D :D

      Padam
  3. Fav mai ni Quaker Oats. Hari2 makan pun takpa,sedap.

    BalasPadam
  4. oat suka makan time breakfst

    BalasPadam
    Balasan
    1. ooo bagus tu unni makan waktu breakfast.. :)

      Padam
  5. eh dah lain lah blog dia
    sampak sangat dah lama tak singgah
    sorry ye. bertapa kejab...haha

    saya dah lama tak makan oats, hehe...jujur betul
    bukan pasal tak suka. malas aje. hehe

    BalasPadam
  6. Suka jugak mkn oat ni tp tkde la amalkan. Klau biskut oat tu mkn la jugak ;)

    BalasPadam
  7. Saya memang suka makan oats masa breakfast. Campur dgn buah-buahan. Yummy!

    http://www.fatindays.com

    BalasPadam