Teknik SEO Friendly Untuk Blogger Teknik SEO Friendly Untuk Blogger - The New Minded Teknik SEO Friendly Untuk Blogger Teknik SEO Friendly Untuk Blogger

Isnin, 21 November 2016

Teknik SEO Friendly Untuk Blogger

23 comments

Tempahan Biskut Semperit

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini saya ingin berkongsi satu teknik untuk SEO Friendly bagi blog anda berada di search engine ketika proses pencarian berlaku.

Haha.. Bukan hari ini lagi tapi setahun kemudian..

Draf
Fuh.. Punya la lama ia berada didalam draf.. Dah setahun rupanya.. Baru tadi terperasan eh ada artikle yang tak dipublish la rupanya.. Padahal dah siap dah menulisnye tu.. Okay jadi mari kita sama-sama baca ye kisah lama ni.. Ramai dah orang tahu..

Time ni masih lagi guna windows vista.. cuba la tengok design template dulu tu.. haha.. lain kan..

Okay back to the story..

Bagi default theme blogspot kebanyakkannya masih tidak seo friendly.

Permasalahan yang berlaku adalah apabila search engine dilakukan terhadap perkataan ini sebagai contoh
tempahan kuih raya semperit sedap 2015 ia keluar dipaparan search result adalah  nama blog anda terlebih dahulu baru muncul nama tajuk entry anda. seperti gambar 1 .

Gambar 1


Apakah tujuan untuk mulakan tajuk entri anda terlebih dahulu baru berbanding nama blog dihadapan?

Ia bertujuan supaya Search Engine Optimize boleh mengoptimize keyword yang direquest di search engine yang ingin dicari oleh user. Sebagai contoh keyword Tempahan Kuih Raya apabila SEO membuat carian ia mengeluarkan Tempahan Kuih Raya terlebih dahulu berada di top baru kemudian Penambahan ayat dibelakang or di dalam satu ayat keyword tersebut.

Ini bermakna jika keyword yang hendak anda fokuskan itu perlu berada di hadapan tajuk entry anda.

Selain dari itu apabila anda membuka posting entry anda juga dapat lihat di bahagian tab dimulakan dahulu dengan nama blog anda baru muncul nama entri tersebut.

Gambar 2

Gambar 3
Seperti Gambar 2 setelah anda tukar kan kepada seo friendly ia menunjukkan nama entry anda terlebih dahulu.  Gambar 3 ia menunjukkan nama blog anda.

Jadi bagaimana ingin anda menukarkannya.

  1. Login > blogger.com
  2. Dashboard > Template > Edit Html
  3. CTRL + F
    Tulis perkataan ini  <title><data:blog.pageTitle/></title>  jika ia tidak muncul jangan risau anda boleh jumpa di bawah <head> kalau di html saya di line 44

  4. Seterus anda buang code itu dan memasukkan code dibawah ini :-
    <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
    <title><data:blog.pageTitle/></title>
    <b:else/>
    <title><data:blog.pageName/></title>
    </b:if>

  5. Selepas itu anda save.

Sebelum anda melakukan sebarang edit html sila buat backup html anda terlebih dahulu 
dashbord > templates > backup / restore > download full template

Senang je kan nak buatnye tu.. 

Fuh selepas setahun lebih baru dipublish.. lagu mana la boleh tak perasan ni?? hmm.. 

 

If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

23 ulasan :

  1. Hasif selalu share tentang SEO nie . Thanks for sharinggg tapi nadia selalu takot nak buat sendiri bab coding2 nie . Kang buat sendiri takot ada pertukaran pada template . Hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama.. nadia kena backup dulu template sebelum ubah apa2.. nnti bila ada error ke boleh upload semula template yg dh backup tu..

      Padam
    2. Oh ok2. Insyaallah nnt if nadia berani nadia try buat SEO nie . Tq Hasif . =)

      Padam
  2. wah hasif kemain stahun tu!!! nnti unni nak try.. thks share

    BalasPadam
  3. nice tuto..sy da lama nak buat ni tapi asyik tak menjadi ja..tak jumpa coding tu :(

    BalasPadam
  4. rasanya sy dah berjaya buat.. harapnya menjadi

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulillah.. tahniah la yer berjaya buat.. :)

      Padam
  5. rsa mcm dh bt nanti nk check balik hehee. perasan ad org dia cari info dlm blog melalui gmbr bkn tajuk

    BalasPadam
    Balasan
    1. ooo melalui gambar yer.. bagus tu kalo melalui gambar.. :)

      Padam
  6. Alhamdulillah saya punya keluar title dulu.. Lepas tu baru nama blog. Teknik bagus ni awak..

    BalasPadam
  7. Tk penh ambik peduli pn dgn benda ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. sekali sekala kena amik peduli juga dgn benda ni ayunie.. :)

      Padam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  9. Saya guna wordpress. Boleh lah sharing wordpress pulak lepas ni eh

    http://www.fatindays.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk wordpress boleh rujuk dilaman web ini

      www.kelakar.my

      Padam
  10. Hasif, Kalau blog Mai tak pernah tambah coding apa2 tapi jadi mcm gambar 2 tu, tajuk post dulu baru nama blog, okay ke? Ke masih kena tambah coding tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. okay jer.. ni utk yg belum tukar mcm guna template yg disediakan oleh blogger template kebiasannya ia belum ditukar lagi..

      Padam
  11. Terima kasih atas perkongsian.
    Mrs. A dah buat dan menjadi.
    Happy sangat tapi...?
    Posting sebelum buat tu dia tak auto ubah sekali ya...
    Sebab bila Mrs. A check masih keluar nama blog dulu.
    Ada ke cara nak ubah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ia tukar semua sekali posting sebelum ni.. cuba clearkan history and cache web browser tu..

      Padam
  12. Bagusnya sharing ni. Saya baru nak berjinak2 dengan blogging.

    Jemput follow saya untuk latest update terutama berkaitan kesihatan hilangkan jeragat.

    BalasPadam