Cara Untuk Decode Lock Template Cara Untuk Decode Lock Template - The New Minded Cara Untuk Decode Lock Template Cara Untuk Decode Lock Template

Sabtu, 31 Disember 2016

Cara Untuk Decode Lock Template

9 comments

Malicious Code Detected
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Hari ini saya ingin membuat satu tutorial bagaimana untuk decode template yang mempunyai lock tempate a.k.a malicious code. 

Sebenarnya kenapa saya sering kali membincangkan topik malicious code ini adalah disebabkan oleh jika site anda mempunyai malicious code ia akan menyebabkan jangkitan ke blog lain turut terkena tempiasnya.. Sebab saya dah pernah kena bila check blog tersebut mempunyai malicious code.. 


Ia adalah malicious code yang dianggap sebagai satu ancaman malware la gitu.. Tapi jika diikutkan ia adalah satu lock script untuk membezakan paid dan free version template. Tapi jika paid template pun diberi lock script macam mana tu? 

Walaupun blog kita ni tidak la sebegitu popular kan tapi langkah pencegahan dan juga memberikan userfriendly kepada pengunjung blog ini perlu dititikberatkan seperti bebas daripada malicious code, mempunyai https, blog loading time cepat dan template yang responsive.

Baru-baru ni saya ada terjumpa 2 laman web yang memudahkan anda untuk decode template yang mempunyai malicious code ni.. Tujuan tutorial ni dibuat adalah untuk mengajar anda bagaimana untuk decode malicious code (lock code) terhadap template yang anda beli tu.. Jangan salah guna ilmu ni dah la ye.. :D :D 

Terdapat 2 laman web yang perlu anda buka adalah : 
  1. http://ddecode.com/hexdecoder/
  2. https://www.strictly-software.com/unpack-javascript.aspx
Ha tengok nama web pun strictly kan.. Jadi jangan salah guna ok.. Tujuan untuk belajar takpe.. 

Langkah Pertama

Sitecheck sucuri
Pertama  sekali anda perlu scan blog anda di https://sitecheck.sucuri.net/ untuk melihat jika terdapat malicious code didalam template anda tu. 

Selepas dah check dibahagian bawah result tu akan ada force re-scan click situ untuk mendapatkan result realtime, sebab result yang dipaparkan secara normal itu adalah daripada cache blog anda..

Langkah Kedua

Hexdecoder
Selepas anda perolehi malicious code itu, pergi ke template anda dan search code itu.. Jumpa je code yang mempunyai x26\ or anything anda copy kesemuanya tu dari [ ..... ]  dan paste kan di ruangan yang disediakan di http://ddecode.com/hexdecoder/ dan tekan decode.. 

Hasil result daripada decode itu anda copy dan replace di tempat template anda itu semula.. 

Langkah Ketiga

Javascript Unpack
Ni kalo rajin buatla.. Haha.. Kalo malas try je save yg dah decode dan tengok ada error ke tak template tu? dan ia bebas malicious code? kalo ok ok lah.. 

Unpack ni kira dia macam rebuilding semula code didalam template anda tu, ni kena take time la lepas dah buat ni kena totally edit semula template tu sebab ia akan ada error dan pandai-pandai la anda edit ye.. 

Kebiasaannya code malicious ni buang je kan, tapi bila dibuang akan menyebabkan template tu tak boleh diguna tapi anda boleh cuba tutorial saya buat ni lihat bagaimana kalau tak berjaya tu adalah tu salahnya dan cari la template baru.. :D 

Ingat tutorial ni adalah bertujuan untuk pelajaran sahaja, jangan salah guna pula ye.. 😉😉






If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

9 ulasan :

  1. Nice info Asep! Kadang-kadang dok risau gak kowt2 ada malicious code ni. Tapi, alhamdulillah takda :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih.. kalo guna template dr blogger sepatutnye tiada nad.. :)

      Padam
  2. Awak.. Kalau guna kat free template boleh ke? 😄 terima kasih awak. In sya Allah one day kalau saya jumpa template yang ada unsur malicious, boleh guna tips yang awak ajar.. 👍

    BalasPadam
  3. terima kasih atas perkongsiannya..step pertama je buat..second and third malas nak buat haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama.. kena rajin buat kalo nk decode tu..

      Padam
  4. Saya memang tak faham semua ni.
    Blogger ni kira zero kat saya.

    BalasPadam
  5. Saya memang tak faham semua ni.
    Blogger ni kira zero kat saya.

    BalasPadam
  6. tak faham la nak buat camne

    BalasPadam