Paparan Secure & Non Secure di Google Chrome Paparan Secure & Non Secure di Google Chrome - The New Minded Paparan Secure & Non Secure di Google Chrome Paparan Secure & Non Secure di Google Chrome Paparan Secure & Non Secure di Google Chrome Langkau ke kandungan utama

Guna Anydesk remote Desktop Ofis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini ingin berkongsi sedikit mengenai pengalaman Work From Home atas perintah kawalan pergerakan yang diisytiharkan baru-baru ini.

Mungkin adanya yang terfikir bagaimana nak buat kerja dari rumah sedangkan PC semua dekat ofis tu guna internal LAN connection antara server ke Desktop Ofis. Nak buat kerja dari rumah macam mana kan.

Ya itu semua bermain diminda anda sekarang ni.

Zaman dah maju semua teknologi sudah ada, alasan jangan diberi. Jika tidak tahu banyak membaca ataupun tanya kepada mereka yang arif.

Okay untuk mejawab persoalan anda tu. Anda boleh guna software Anydesk sebagai alternatif untuk akses PC di ofis dari rumah secara mudah dan penggunaan internet pun tidak la banyak mana pun..

Langkah Pertama

Apa yang diperlukan ?

Anda perlu download software Anydesk dan installkan di PC Rumah dan PC di Ofis.

Aaaa sudah macam mana nak pergi ofis pula nak install bagai kan.. hehe.. mesti bermain diminda anda sekarang ni.. Ok itu masalahnya anda…

Paparan Secure & Non Secure di Google Chrome

secure https
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Ini merupakan post yang pertama untuk tahun 2017.. Maaf ye kepada mereka yang selalu singgah baca article disini sebab saya jarang update blog selama beberapa minggu ni.. 

Alhamdulillah, saya telah selamat pulang ke kl dan tesis pun dah siap disubmit semuanya berjalan dengan lancar. 

Okay, hari ini saya ingin bercerita sedikit mengenai paparan terbaru di google chrome yang telah memaparkan perkataan secure dan non secure untuk website yang mempunyai https.. Actually saya dah perasan benda dua minggu lepas tapi tak sempat nak update sebab terlalu busy dengan tugasan yang ada. Hari ini saya ada sedikit masa terluang so boleh la update blog sedikit.. 

Seperti dalam article bulan November 2016 yang saya maklumkan update google chrome yang terbaru pada Januari 2017 akan memaparkan perkataan secure dan non secure terhadap website yang mempunyai https.. 
Setakat ni yang saya nampak ia terjadi pada pengguna https yang mempunyai mix content ia akan mengalami paparan non secure manakala untuk yang pengguna http ia tidak paparkan apa-apa secure or non secure tapi ia memaparkan simbol i .

Di bawah ini saya akan tunjukkan bagaimana https yang mempunyai mix content. 

mix content
Bagaimana anda nak tahu https anda mempunyai mix content? 

Nak tahu senang sahaja, https anda tidak green lock dan tidak mempunyai paparan secure. Lepas tu ada simbol shield di hujung url bar tu rujuk gambar diatas dalam box merah. 

load unsafe script
Apabila anda klik pada shield tersebut ia akan paparkan "load unsafe script". Ok disini mungkin template ini mempunyai mixed content dimana coding file xml nye tidak diubah suai untuk diguna pakai dalam https.

Not Secure
Apa jadi lepas klik load unsafe script? 

Bila dah klik tu paparan not secure akan muncul seperti gambar diatas ini... 

Version chrome yang saya guna sekarang ini adalah version 55.0.2883.87 m

Oleh itu, kalau anda pengguna https sila pastikan blog anda fully intergrated dengan https kalau tak ia akan jadi begini iaitu not secure disebabkan oleh mixed content. 

Okay setakat ini sahaja entry kali ni, next entry saya akan buat review cendol durian yang memukat hati terbaik.. Tunggu next post yer.. 












If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It

Ulasan

  1. Nanti mana yg saya tak tau saya tanya tusn.
    Banyak saya tak tau

    BalasPadam
  2. Nanti mana yg saya tak tau saya tanya tusn.
    Banyak saya tak tau

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyallah boleh, sy akan cuba jawab soalan tu..

      Padam
  3. kalau blog http ni ada kesan lain ke hasif.. tak guna https..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jika web ada perlu masukkan benda data sensitif seperti login form @ transaction ia akan beri kesan kepada pengguna untuk isi form tersebut sebab ia akan was2 adakah data yg dimasukkan selamat or tidak..

      Jika blog biasa mungkin dalam jangka masa yg akan dtg akan perlu guna https juga...

      Padam
  4. ada gak nak try buat https ritu, tapi byk betul yang tak integrated. malas betul nak usik . siyesly. last2 biar je http. sobs.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner