Review Internet Celcom First Platinum Review Internet Celcom First Platinum - The New Minded Review Internet Celcom First Platinum Review Internet Celcom First Platinum

Ahad, 12 Februari 2017

Review Internet Celcom First Platinum

10 comments

Speed Test
Assalamualaikum dan salam sejahtera, 

Apa khabar anda semua? Sihat ke? Tempoh hari saya ada buat satu tutorial bagaimana untuk membuat bloglist menggunakan google spreadsheet, bagaimana dah berjaya ke buat tu?

Hari ini pula saya ingin membuat sedikit review mengenai kelajuan internet celcom daripada plan first platinum. Semalam saya telah terminate broadband maxis sebabnya data yang diberikan tidak mencukupi bila guna je tak sampai seminggu dah habis qouta, macam air terjun qouata dia berjalan. Terus terminate semalam, apabila tanya jika upgrade baru bagaimana?? still kena ada juga contrak 24 bulan.. hahaha.. terima kasih la memang tak la nak lagi sekali selama 2 tahun.. patotnya depa kena la jaga customer kan takyah la nak ada kontrak bagai untuk existing customer mereka.. apa2 pun selamat tinggal maxis..

Terminate maxis broadband pun disebabkan plan celcom first platinum ni menyediakan qouta 60Gb sebulan. dan unlimited call.. fuh banyak kan.. Jadi sekarang dirumah menggunakan internet ni la, buat je hotspot dari hp tu bila nak guna, sebab bukan 24/7 pun kita gunakan internet ni kan dekat laptop jadi ia sesuai la untuk kegunaan saya dirumah ni. 

Nak tunggu provider time masuk ke kawasan sini entah bila dorang nak masuk, harap2 secepat mungkin ler sebab setakat ni plan yang time sediakan agak menarik dan price yang reasonable agak murah serius.. Sebab bila terikat dengan kontrak 2 tahun ni, lama sangat oooo 2 tahun tu dalam masa 2 tahun teknologi akan berkembang dan terus berkembang jadi jika anda amik kelajuan 1Mbps waktu sekarang lagi 2 tahun mungkin kelajuan itu tidak bersesuaian. So kita mesti pilih kelajuan yang agak tinggi sedikit, hurmm Ni saya katakan 2 tahun kontrak tu agak lama dengan perkembangan teknologi sekarang. So, setakat ni harap maaf mana2 provider berikan kontrak 2 tahun dengan harga yang agak mahal internet speed tidak bagus memang saya tidak akan berminat. Bagus saya guna mobile internet lagi laju dari servis mereka sediakan tu.

Fuh, jauh pula saya melalut hari ini, okay sekarang saya ceritakan plan first platinum ini

First Platinum
Untuk first platinum akan dapat 30Gb internet untuk sebulan pada hari Isnin - Jumaat, manakala 30Gb untuk sabtu dan ahad so setiap minggu akan diberi kepada 7.5Gb. Unlimited Call dan Unlimited iflix. Sebulan RM150.

Kelebihan ia, adalah portable boleh bawa kemana-mana sahaja.. Kalo guna modem duk terperap je dekat rumah tu pastu harga agak mahal.. Ya la pagi-petang pergi keje malam ada pun kejap je onlinenye, sabtu ahad spent time masa dengan family bila la masa agaknya nak gunakan internet 50Mbps yang kita subcribe beserta kontrak 2 tahun tu? So memang tidak sesuai dengan keadaan saya ni. 

Kelajuan internet first platinum memang memuaskan hati saya, average speed download guna browser download 800kb/s, internet download manager 900kb/s ini ditest masa peak hours, Ha okay la kan almost 1Mbps download speed waktu peak hours. Test dengan menggunakan portable hotspot Samsung Note 3. Buffering video memang smooth takde stuck2 guna full hd. 

Sekarang ni, perlu amik dan guna plan yang tidak menyediakan contrak sebab anda sebagai pengguna kenapa perlu terikat dengan kontrak? Jika plan provider tu tak best boleh terminate anytime dan guna provider lain sebab itu hak anda nak guna servis mana-mana yang anda suka, tapi bila ada kontrak?
Susahkan.. So bila nak subcribe satu plan tu bagus fikir dulu contract 2 years tu yer adakah ia betul2 berbaloi or tidak... 







If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

10 ulasan :

  1. Betul jugak tu kalo guna modem dok terperap je kat rumah. just tulah saye masih terpikir2 nak amik ke tak jenis yang postpaid ni. huhue

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah itu la kan nad.. dah la duk terperap je dekat rumah pastu kontrak sampai dua tahun.. :D

      Padam
  2. Itulah dah jadi kebiasaan pada provider yang besar-besar nih! mesti nak ikat kita dengan kontrak. Tapi dalam tempoh tu package yang ditawarkan tu dah tak relevan lagi, bila kita nak terminate susah pulak tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah betul tu.. sbb tu kalo boleh amik yg high spec punya supaya within that time plan tu masih sesuai dlam keadaan semasa..

      Padam
  3. Setuju. saya pakai plan Gold je tapi alhamdulillah.. puas hati.

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulillah kalo berpuas hati. :)

      Padam
  4. guna Umobile je. dulu guna juga yg celcom tapi cepat habis n mahal

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy pun guna umobile juga.. so far mmg puas hati dan terbaik line umobile ni dkt sini speed tak pernah mengecewa kan sejak 2012 lg.. :D

      Padam
  5. Fuyooo banyak juga tu 60Gb, puas guna internet. Dulu pakai Yes4G, sekarang kat rumah kedah takda langsung line YES, ceh, guna wifi rumah jelah. Nak juga cari simcard internet sebab postpaid mai skrg ni tak boleh bt data.

    BalasPadam
  6. thank so much for this entry.i really nak tuksr dah...sebulan boleh cecah 265...utk maxis..data kecik ke..5gb..ni dah dpt job baru lagi byk guna phone..tp tuelah irda masih ada kontrak..rasanya tahun ni habis...nak tukar yg unlimited call

    BalasPadam