Mac 2017 Mac 2017 - The New Minded Mac 2017 Mac 2017

Ahad, 26 Mac 2017

Jalan-jalan di Singapura part-2

1 comment

capati 


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Lama tak bersiaran diblog.. Laptop saya ini rosak semula, Baca article sebelum ni Repair Chip Display sesudah setahun ia rosak semula.. Hampir seminggu juga laptop ini berada di kedai sementara nak tunggu part sampai.. Yang rosaknya kali ini adalah cip grafik ati radeon, hmm.. tukar baru je la terus senang nanti kang rosak balik.. harga tukar RM280.

Masa otw ke singapore minggu lepas ada dapat call dari kedai komputer tu katanya dah jumpa problem dilaptop ni selepas 3 ari jugak ler dia mencari apa problemnye sebab tiba-tiba ja screen laptop ini keluar display elok pulak.. haha.. so 3 ari la juga dia mencari puncanya akhirnye jumpa apa yang problem. Masa tu deal le dengan shah untuk order part dengan price chip tu alhamdulillah semua berjalan lancar, so kena tunggu dalam 4 hari lagi untuk barang sampai dan test run in laptop. So far hasil kerja kedai repair laptop ni memang terbaik la.. Siap tambah lagi anti grip yang hilang dekat bawah laptop .. hehehe.. 

Okay, ini nak citer jejalan ke Singapore A day trip juga kali ni tapi kali ni kami bermalam dijohor sebelum ni terus balik ke kl kan. Masa nak pergi ke Singapore pada waktu tu jalan agak jem juga sebab musim cuti sekolah 😀😀 so agak lewat juga kali ni tiba disingapore dalam jam 2 pm gitu baru sampai ke singapore. 

Masjid Angullia
Tiba je di Singapore terus mencari jalan ke Masjid Angullia untuk solat zuhur, seperti biasa menggunakan apps navigation Here WeGo , tapi maps tu kena dowload dulu baru boleh guna tanpa guna internet, insyallah akan tiba ke destinasi dengan betul. 

Masa tengah nak solat tu, ternampak pulak motor yamaha mcm fz150 ni.. fuh smart juga.. disitu ada tulis version 2.0 ..

ni motornya..
Okay lepas je solat disini, terus ke kedai makan untuk lunch dulu.. Kita pergi ke kedai vegeterian nama kedai tu Ananda Bhavan Veg. Restaurant ia terletak dihadapan main entrance mustafa centre.

Apa menu saya makan disini adalah, capathi dengan teh susu.. Capathi memang sedap dan lembut kuah dhal pun sedap. teh susu pun kaw sedap ooo.. tak rugi ler kalo anda try minum teh disini. capathi set ini berharga SGD6.40 ia ada dua keping capathi. 

set chappathi + veg

teh ais dengan teh susu panas
Teh susu panas ia memang sedap dan puas hati.. 

Lepas dah makan jejalan dulu didalam mustafa centre ni.. ada satu yang menarik perhatian saya iaitu air buah ni.. 

air juice
saya sorg je ke yang tak pernah jumpa air uji cha, momo & yuzu ni? anda pernah jumpa ke? fuh harga dia nak beli dekat RM10 sekotak kecik tu.. 😂

restoran victory
Sebelum pulang ke Johor kita dinner dulu di restoran victory ia terletak di hadapan Masjid Sultan. Gambar makanan takde sebab dah lapar dah terus makan je tak menyempat nak amik gambar. Harga makanan disini macam lebih murah sedikit dari zam-zam.  Nasi beriyani pun sedap juga lembut.. Pada saya kalau nak makan nasi beriyani boleh ke victory tapi kalau nak makan murtabak boleh ke restoran zam-zam sebab murtabak di zam-zam agak garing sedikit dan ia kena dengan selera saya. Apa2 pun kedua-dua kedai ini menyediakan makanan yang sedap.. 

Okay itu sahaja post kali ini, insyallah ada masa saya akan update lagi post di blog ini..
Assalamualaikum..









Read More

Khamis, 9 Mac 2017

A Day Trip Ke Singapura Dari Kuala Lumpur

13 comments

Nasi Beriyani Kambing
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Hari ini saya ingin berkongsikan sedikit mengenai A Day Trip Ke Singapore dari Kuala Lumpur, tempoh perjalanan ini adalah hanya sehari iaitu bertolak dari kuala lumpur jam 10 pagi sehingga jam 4.30 petang berada di Singapore dan tiba di Kuala Lumpur pada jam 11 malam.. 

Perjalanan dari Kuala Lumpur menuju ke Singapore lebih kurang 4 - 5 1/2 jam...Checkpoint yang dilalui ketika memasuki Singapura ini adalah melalui Tuas Checkpoint. Disini agak tidak sibuk sedikit.. Kenderaan yang memasuki ke Singapore akan dikenakan bayaran @ tol. 

Selepas dah settle dicheckpoint Tuas saya telah meneruskan perjalanan ke Arab Street untuk menjamu selera Nasi Beriyani dan Murtabak daging yang sedap di sana.. 

Victoria St.
Saya parking kereta di berhampiran Jalan Victoria St. Di sini terdapat dua cara payment untuk parking pertama adalah coupon dan menggunakan kad parking. Kalau parking diluar ditepi jalan menggunakan kupon parking 60sen 1/2 hour.  Semasa tiba tu hujan pula turun, fuh nasib la ada payung lebih dalam kereta tu dan menggunakan porch beg kalis air dari hypergear takdela basah passport dalam tu.. 

Singapore Zam Zam
Dari Victoria St. nak ke kedai makan Singapore Zam Zam ni tak jauh pun dekat je ia terletak berhadapan dengan Masjid Sultan.. Tapi waktu kami sampai tu hujan lebat tengah turun agak basah la juga waktu tu.. 


Menu yang ada di Sini
Makanan yang sedap disini adalah Nasi Beriyani dan Murtabak. Jom lihat makanannya..


Nasi Beriyani Kambing
Murtabak Daging Saiz Medium

Selepas dah makan lunch disini, saya menunaikan solat jamak di Masjid Sultan yang terletak berhadapan dengan kedai makan ini.. 

Masjid Sultan

Ruang Solat
Masjid Sultan ini  cantik. Kalau anda datang sini anda patut datang ke masjid Sultan ini.

Jika anda nak bershopping di Singapore ni anda boleh terus pergi ke Mustafa Center.. Disini barang agak murah dan juga terdapat money changer didalam bangunan tersebut.. 

Sepanjang saya berjalan di Singapore ini saya menggunakan navigation maps daripada Microsoft iaitu Here WeGo download je free.. Takde internet pun masih boleh guna lagi untuk pergi ke tempat yang diinginkan itu tapi pastikan nama tu betul kalau tak, tak dapat nak cari sebab connection internet tu tiada. Tapi kena download dulu map singapore tu.. tak besar pun saiz filenye tu kecik je.. hehe..

Ni antara barang yang dibeli ketika berada di Mustafa Center.. Pada hari tersebut 1SGD = RM3.16

SGD 35.00

Scuderia Ferrari Black EDT
Next visit insyallah akan ke Marina Bay pula.. One Day Trip tak banyak tempat yang boleh nak visit.. Okay itu je post kali ini insyallah ada masa lagi saya akan update lagi post di blog ini yer.. :)


Read More