A Day Trip Ke Singapura Dari Kuala Lumpur A Day Trip Ke Singapura Dari Kuala Lumpur - The New Minded A Day Trip Ke Singapura Dari Kuala Lumpur A Day Trip Ke Singapura Dari Kuala Lumpur

Khamis, 9 Mac 2017

A Day Trip Ke Singapura Dari Kuala Lumpur

13 comments

Nasi Beriyani Kambing
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Hari ini saya ingin berkongsikan sedikit mengenai A Day Trip Ke Singapore dari Kuala Lumpur, tempoh perjalanan ini adalah hanya sehari iaitu bertolak dari kuala lumpur jam 10 pagi sehingga jam 4.30 petang berada di Singapore dan tiba di Kuala Lumpur pada jam 11 malam.. 

Perjalanan dari Kuala Lumpur menuju ke Singapore lebih kurang 4 - 5 1/2 jam...Checkpoint yang dilalui ketika memasuki Singapura ini adalah melalui Tuas Checkpoint. Disini agak tidak sibuk sedikit.. Kenderaan yang memasuki ke Singapore akan dikenakan bayaran @ tol. 

Selepas dah settle dicheckpoint Tuas saya telah meneruskan perjalanan ke Arab Street untuk menjamu selera Nasi Beriyani dan Murtabak daging yang sedap di sana.. 

Victoria St.
Saya parking kereta di berhampiran Jalan Victoria St. Di sini terdapat dua cara payment untuk parking pertama adalah coupon dan menggunakan kad parking. Kalau parking diluar ditepi jalan menggunakan kupon parking 60sen 1/2 hour.  Semasa tiba tu hujan pula turun, fuh nasib la ada payung lebih dalam kereta tu dan menggunakan porch beg kalis air dari hypergear takdela basah passport dalam tu.. 

Singapore Zam Zam
Dari Victoria St. nak ke kedai makan Singapore Zam Zam ni tak jauh pun dekat je ia terletak berhadapan dengan Masjid Sultan.. Tapi waktu kami sampai tu hujan lebat tengah turun agak basah la juga waktu tu.. 


Menu yang ada di Sini
Makanan yang sedap disini adalah Nasi Beriyani dan Murtabak. Jom lihat makanannya..


Nasi Beriyani Kambing
Murtabak Daging Saiz Medium

Selepas dah makan lunch disini, saya menunaikan solat jamak di Masjid Sultan yang terletak berhadapan dengan kedai makan ini.. 

Masjid Sultan

Ruang Solat
Masjid Sultan ini  cantik. Kalau anda datang sini anda patut datang ke masjid Sultan ini.

Jika anda nak bershopping di Singapore ni anda boleh terus pergi ke Mustafa Center.. Disini barang agak murah dan juga terdapat money changer didalam bangunan tersebut.. 

Sepanjang saya berjalan di Singapore ini saya menggunakan navigation maps daripada Microsoft iaitu Here WeGo download je free.. Takde internet pun masih boleh guna lagi untuk pergi ke tempat yang diinginkan itu tapi pastikan nama tu betul kalau tak, tak dapat nak cari sebab connection internet tu tiada. Tapi kena download dulu map singapore tu.. tak besar pun saiz filenye tu kecik je.. hehe..

Ni antara barang yang dibeli ketika berada di Mustafa Center.. Pada hari tersebut 1SGD = RM3.16

SGD 35.00

Scuderia Ferrari Black EDT
Next visit insyallah akan ke Marina Bay pula.. One Day Trip tak banyak tempat yang boleh nak visit.. Okay itu je post kali ini insyallah ada masa lagi saya akan update lagi post di blog ini yer.. :)


If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

13 ulasan :

  1. Menarik apps Here we go tu, boleh guna offline. Tqq info. huhue. sedih je rasa 1SGD dah bersamaan dengan RM3.16. huhue

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah boleh guna online masa dulu guna window phone selalu guna here we go tu.. skrg nasib baik la dah ada dkt android juga... :)

      Padam
  2. baru tahu ada apps tanpa internet boleh guna.bagus entry ni..irda ada plan.juga ke singapore one day trip..tp macam belum.berkesempatan lagi
    .lagi satu cam.mahal je nak.shopping sana
    .nasi beriani tu berapa harga dia tu hasif..huhuhu
    .kalau mahal cam nak bawak bekal je next time g sana..hahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah boleh guna tanpa internet irda, sbb dulu ia dikeluarkan untuk windows phone skrg dh ada dkt android. tp kalo nak confirm ada boleh terus download maps untuk negara tu.. harga barang sana lebih murah sedikit dari sini.. :D alang2 dah sampai sana kan..

      Padam
  3. 1 SGD dah RM3.16 ke? boleh tahan duit dollar Singapura ni. Rasa nak kerja Singpaura pulak haha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena nasib ler.. bagus tukar awal masa tgh rendah or tukar usd pastu g sana convert ke sgd mcm lebih berbaloi buat gitu... tu tgk current rate masa pergi ke sana dkt online punya..

      Padam
  4. Rendahnya duit malaysia, huhu. Mai belum ada kesempatan untuk ke sana lagi...

    BalasPadam
  5. Bestnya jalan .jalan.. dok johor dulu dah termiss peluang nak g jalan2 kat singapore.. sedih rasa.. x tahu la bila nak berjalan kat sg...

    BalasPadam
  6. Nasi beriyani kambing dengan murtabak tu nampak tempting betul hehe blogwalking di sini.

    BalasPadam
  7. Baru tahu pasal apps here we go tu
    Jalan-jalan cari makan sampai ke Singapore wow!

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah boleh cuba guna apps here we go tu mrs. a tapi kena download dulu map tu.. lepas tu takde internet pun takpe masih boleh cari jalan lagi.. :)

      Padam
  8. nice sharing AH!! walaupun di SG ada kazen tp mana lah tahu terasa nk jln2 tanpa dia boleh pakai apps ni. nasi tu portion byk, kalau sy mesti xhbis. hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. nasi di kedai zam-zam tak berapa nak banyak.. kalo pi di victory tu fuh sy pun tak boleh abis satu pinggan dia tu.. :D

      Padam