Keyword Hari Ini https unsecure kenapa ? Keyword Hari Ini https unsecure kenapa ? - The New Minded Keyword Hari Ini https unsecure kenapa ? Keyword Hari Ini https unsecure kenapa ?

Isnin, 17 April 2017

Keyword Hari Ini https unsecure kenapa ?

15 comments

https

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Apa khabar kalian semua? Lama tak update blog ni sampai ranking pun menjunam jatuhnya.. hehe.. Tapi alhamdulillah nasib ler keyword yang datang dari search engine masih ada lagi dan tak menjunam kalau tak jenuh nak kena rebuild semula ni. 

Maaf la ye agak sibuk beberapa bulan ni disebabkan tengah create satu sistem database baru untuk syarikat menggunakan Microsoft Access.. Nanti saya akan buat tutorial disini berkenaan cara untuk menggunakan microsoft access ni dan beberapa cabaran dan dugaan yang akan hadapi.. Insyallah ada masa saya akan share kan untuk rujukan ramai supaya senang nak solve masalah tu, takde la jadi macam saya ni nak kena cari correct script untuk beri command supaya papar kan rekod yang diinginkan itu di report.. 

Okay back to topic, hari ni agak free sedikit sebab dah siap create that sistem.. So ada la masa sedikit untuk tengok blog ni.. Masa tengah tengok blog ni dibahagian keyword search apa yang saya jumpa adalah

https unsecure kenapa
Okay memandangkan sekarang ni mungkin akan agak ramai yang ingin intergerate http to https kan so kebanyakkan akan terjadi https tu tak fully https. Ini disebabkan oleh mix content yang terdapat didalam laman web tersebut. Mix content ni yang selalunya terjadi adalah daripada gambar.. Ia adalah common problem terutama sekali di bahagian homepage atau sidebar yang ada statik gambar. Jika gambar tersebut tiada https ia akan menjadikan https tu tidak green lock seperti ini ;-

green lock

Lagi satu kenapa unsecure https adalah disebabkan oleh widget yang diinstallkan di blog / website tu telah dikategorikan sebagai spam. Ini akan buatkan terus blog tu jadi unsecure https its mean red. Lagi satu kalau widget yang diinstallkan itu tidak support https ia akan jadi mix content ini bermakna https itu menjadi warna kelabu bukan hijau. 

So, untuk pengguna blogger saya telah membuatkan satu artikle bagaimana untuk membetulkan mixed content ini untuk memastikan https anda itu green lock. 


Selamat mencuba.






If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

15 ulasan :

  1. Terima kasih..sebab di template html PC ada keluar warning ni..http dgn https bercampur..pening juga sebenarnya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama..
      ooo PC ikut je step tu.. insyallah boleh atasi masalah tu.. cuba tgk semula url gambar dalam template tu..

      Padam
  2. a.. okay.. nanti boleh follow step tu.. thanx untuk info nya !!

    BalasPadam
  3. terima kasih pengkongsian ni.. blog kak ekin rasa masa buka keluar macam ni https tu masa loading hijau lepas habis xde hijau

    BalasPadam
    Balasan
    1. oooo tu ade mix content kena check dkt mana yang problemnye tu.

      Padam
  4. lamanya x nampak asep. yup masalah yg sama saye kena jugak. jenuh nak cari punca last2 abaikan je ritu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada je nad.. tp agk bz sikit ari tu sbb create sistem database..

      nak buat tu nad kena buat by step, step pertama cuba ikut tutorial sy tunjukkan, pastu lihat link url gambar dlm template dan sidebar2, terakhir sekali widget.. and done..

      Padam
    2. Okay saye try. :) Hopefully menjadik la. apa2 saye tanya Asep. Btw tqq ya

      Padam
  5. Terima kasih, sangat memerlukan tips ni :D

    BalasPadam
  6. garu kepala jap...irda xtau apa2..pasal ni..sebab blog pun org buatkan..irda membebel je kat blog tu tau..huhu

    BalasPadam
  7. aah lahh Hasif, bila baca nie baru perasan blog Nadia color kelabu . Patutlah bila nak buka dkt office blog nadia kena block. hmmm thanks share nie. tapi mcm mana nak buat jadi color hijau ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. maybe office block tu..
      nk buat colour hijau ikut step dkt atas tu ada cara dia.. :)

      Padam
  8. Hasifff, tak reti lah nak buat tak jadi pulak. Hasif tlg buatkan boleh ? =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyallah boleh nadiah.. maaf lewat reply emel tu agak sibuk sikit beberapa hari lepas... :)

      Padam