Julai 2017 Julai 2017 - The New Minded Julai 2017 Julai 2017

Isnin, 17 Julai 2017

Tutorial Buat Akaun Google Analytics

12 comments

Analytics Google
Assalamualaikum dan salam sejahtera, 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai Tutorial Buat Akaun Google Analytics untuk blogspot. 
Tutorial hari ini sangat ringkas sahaja ia macam kita create akaun google tu ikut je step yang diminta tu kita isi sahaja. Didalam tutorial ini saya akan tunjukkan step untuk membuka akaun google analytics. 

Sign 
Pertama sekali anda perlu pergi ke laman web Google Analytics untuk sign in.

Pilih Analytics
Selepas klik bahagian sign in anda perlu pilih analytics. 

Sign up
Sebelum anda sign google analytics ini, anda perlu terlebih dahulu login akaun google ye.. Selepas itu, untuk mereka yang pertama kali signup google analytic ini paparan seperti diatas ini akan muncul. Anda perlu click di box sign up itu. 

form
Selepas itu satu form akan terpapar, anda perlu isikan butiran yang dikehendaki seperti nama blog, website url, category dan time zone. selepas tu, click pada button get track code dibawah sekali, and then aggreement tu pilih Malaysia and accept.

Track id
Selepas akaun google analytic anda telah berjaya dicipta, paparan track id akan terus muncul. Anda perlu copy code website tracking itu dan paste kan didalam html blog anda untuk memastikan google analytics dapat merekod data diblog anda. 

edit html
Selepas dah copy code tadi tu, pergi ke blogger > theme > edit html 

</body>
Selepas itu, tekan Ctrl + f untuk cari perkataan </body> dan pastekan code tracking tu sebelum perkataan </body> tersebut dan lepas tu save template.. 

Okay sebelum tu ada satu pernambahan code didalam code track google analytics tu, perlu diletak sebelum akhiri code tersebut iaitu sebelum </scripts> code tersebut adalah 
 setTimeout("ga('send','event','Profitable Engagement','time on page more than 3 minutes')",180000);
Okay siap..

senang je kan..

Okay ini saya akan sediakan link dari article saya yang lepas berkaitan dengan Google Analytics ini :-
  1. Teknik Rendahkan Bounce Rate Blog
  2. 2 Cara Mudah Menggunakan Google Analytic
Insyallah ada persoalan daripada anda akan saya cuba jawabkan dengan menerbitkan satu article berkenaan soalan tersebut.

Selamat mencuba.. 😉😉


Read More

Ahad, 2 Julai 2017

Storage Yahoo Mail Kini Bersaiz 1TB

10 comments

Yahoo Malaysia
Assalamualaikum dan salam sejahtera, 

Setelah sekian lama tidak kedengaran yahoo sejak adanya google ni.. Kini yahoo mail telah melakukan satu tarikan yang menarik untuk pengguna yahoo iaitu storage e-mail bersaiz 1TB. Ya betul, kini storage yahoo mail bersaiz 1TB.. Ha amik terlalu besar saiz ini diberikan kepada free account user.. fuh mercik.. 

Saiz email sebesar 1TB ini amat berguna kepada mereka yang sentiasa menggunakan public computer dimana mereka takut untuk dijangkiti virus terhadap external device yang dicucuk dekat public computer. Terutama sekali di lecturer hall.. 

Upload saiz limit adalah 25Mb sahaja untuk satu attachment it's normal size la, setakat file document tu nk watper besar2 kan lain la kalau guna microsoft access tu yang ni memang takdapat ler nak upload.. Tapi jangan risau kalau file tu besar 25Mb kini anda boleh link kan account cloud storage seperti google drive waaa memang bagus macam ni.. Ada perubahan. 

Ada satu benda yang buat saya tertarik dengan yahoo mail terbaru ini adalah, ia mempunyai auto response atau auto reply emel jika kita pergi bercuti.. 

Auto Response
Di auto response ni kita boleh set kan reply mesej yang kita ingin untuk pastikan orang yang hantar mesej dengan kita tu tahu yang kita ni not available on that day.. So example anda boleh setkan mesej yang kita minta dia remind or contact semula pada tarikh kita available ataupun kita boleh setkan mesej tu yang kita akan hubungi beliau semula.. Senang kan.. 

Contoh
Ini adalah contoh auto response.. senang dan mudah.. bila orang tu hantar emel kepada kita automatik beliau akan mendapat mesej yang kita setkan tu. 

yahoo mail storage
Jangan kata saya cakap tidak benar pula, see memang 1TB ya storage email yahoo ni.. Memang terlampau banyak untuk free account.. So kepada anda ape lagi jom ler kita guna yahoo mail ni.. Memang sesuai untuk student / pelajar-pelajar universiti untuk jadikan yahoo mail ni sebagai tempat mereka backup kan document terutama sekali tesis korang tu.. hahaha... 

Cuma yang tak menariknya adalah yahoo mail ni ada iklan je la.. Tapi iklan ia adalah daripada iklan google advertisment punya..Tapi kira berbaloi la kan 1TB diberi oleh yahoo mail kepada kita secara percuma.. Ha tertarik tak? Kalau tertarik jom ler terjah buka akaun yahoo mail tu sebelum nama-nama anda tu semua dah kena amik orang.. haha.. 

Akaun lama pun automatik akan mendapat 1TB juga.. 





Read More