Tutorial Buat Akaun Google Analytics Tutorial Buat Akaun Google Analytics - The New Minded Tutorial Buat Akaun Google Analytics Tutorial Buat Akaun Google Analytics

Isnin, 17 Julai 2017

Tutorial Buat Akaun Google Analytics

4 comments

Analytics Google
Assalamualaikum dan salam sejahtera, 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai Tutorial Buat Akaun Google Analytics untuk blogspot. 
Tutorial hari ini sangat ringkas sahaja ia macam kita create akaun google tu ikut je step yang diminta tu kita isi sahaja. Didalam tutorial ini saya akan tunjukkan step untuk membuka akaun google analytics. 

Sign 
Pertama sekali anda perlu pergi ke laman web Google Analytics untuk sign in.

Pilih Analytics
Selepas klik bahagian sign in anda perlu pilih analytics. 

Sign up
Sebelum anda sign google analytics ini, anda perlu terlebih dahulu login akaun google ye.. Selepas itu, untuk mereka yang pertama kali signup google analytic ini paparan seperti diatas ini akan muncul. Anda perlu click di box sign up itu. 

form
Selepas itu satu form akan terpapar, anda perlu isikan butiran yang dikehendaki seperti nama blog, website url, category dan time zone. selepas tu, click pada button get track code dibawah sekali, and then aggreement tu pilih Malaysia and accept.

Track id
Selepas akaun google analytic anda telah berjaya dicipta, paparan track id akan terus muncul. Anda perlu copy code website tracking itu dan paste kan didalam html blog anda untuk memastikan google analytics dapat merekod data diblog anda. 

edit html
Selepas dah copy code tadi tu, pergi ke blogger > theme > edit html 

</body>
Selepas itu, tekan Ctrl + f untuk cari perkataan </body> dan pastekan code tracking tu sebelum perkataan </body> tersebut dan lepas tu save template.. 

Okay sebelum tu ada satu pernambahan code didalam code track google analytics tu, perlu diletak sebelum akhiri code tersebut iaitu sebelum </scripts> code tersebut adalah 
 setTimeout("ga('send','event','Profitable Engagement','time on page more than 3 minutes')",180000);
Okay siap..

senang je kan..

Okay ini saya akan sediakan link dari article saya yang lepas berkaitan dengan Google Analytics ini :-
  1. Teknik Rendahkan Bounce Rate Blog
  2. 2 Cara Mudah Menggunakan Google Analytic
Insyallah ada persoalan daripada anda akan saya cuba jawabkan dengan menerbitkan satu article berkenaan soalan tersebut.

Selamat mencuba.. 😉😉


If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It
SHARE

About Ahmad Hasif


Blogger


Berkongsi Mengenai : Teknik SEO | Info | Tutorial | Freebies |


Untuk sebarang pertanyaan mengenai review atau giveaway boleh emel di:-

[email protected]

4 ulasan :

  1. cubaan merendahkan bounce rate tak berjaya sampai skrg.. sedih tau!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. hurmm kena cari ape puncanya tu.. kadang2 page load tu lama sgt nk load content pun boleh jadi puncanya..

      Padam
  2. as salam hasif,kalau kita selalu check melalui stats untuk total visit per day tu dah correct tak?irda nak try letak google analitic ni,tapi takut nak adjust code2 tu..

    actually apakah kelebihan ada google analytic ya hasif?

    BalasPadam
  3. Baguslah tips ni. Mama baru je berjaya masukkan Google analytic. Tu pun Ada org tolong

    BalasPadam