Tutorial Buat Akaun Google Analytics Tutorial Buat Akaun Google Analytics - The New Minded Tutorial Buat Akaun Google Analytics Tutorial Buat Akaun Google Analytics Tutorial Buat Akaun Google Analytics Langkau ke kandungan utama

Cara Return Terima Barang Yang Salah Dari Shopee

Assalamaualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini ingin berkongsi sedikit pengalaman yang tak menyeronokkan pada musim PKP ni berlangsung iaitu Terima Salah Barang Dari Shopee Seller.
Tujuan posting kali ini bukan untuk memburukkan mana-mana seller yang aku beli barang just untuk mengajar anda cara untuk refund bila terima barang salah dari seller shopee. So segala detail seller aku akan blur kan..
Kenapa boleh terima salah barang? 
Yang ni aku tak tahu la apa masalah seller kan.. Sama ada nak cepat or nak tipu tu aku tak tahu la tapi yang pasti ni yang jenis takkan check punya barang sebelum post, tak caya try la mesti rasa sakit hati punya. 
Apa yang paling best adalah.. barang tu dah terang-terang tulis berat 8kg tapi Terima barang tak sampai 1kg.. haha.. 
Takkan seller tak perasan?
Mungkin soalan ni bermain diminda anda bila perkara ni terjadi dekat anda. Ini pun aku takde jawapan kena tanya seller tu cmna dia buat kerja.. Maybe dia punya SOP takda cantik untuk uruskan order online ni…

Tutorial Buat Akaun Google Analytics

Analytics Google
Assalamualaikum dan salam sejahtera, 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai Tutorial Buat Akaun Google Analytics untuk blogspot. 
Tutorial hari ini sangat ringkas sahaja ia macam kita create akaun google tu ikut je step yang diminta tu kita isi sahaja. Didalam tutorial ini saya akan tunjukkan step untuk membuka akaun google analytics. 

Sign 
Pertama sekali anda perlu pergi ke laman web Google Analytics untuk sign in.

Pilih Analytics
Selepas klik bahagian sign in anda perlu pilih analytics. 

Sign up
Sebelum anda sign google analytics ini, anda perlu terlebih dahulu login akaun google ye.. Selepas itu, untuk mereka yang pertama kali signup google analytic ini paparan seperti diatas ini akan muncul. Anda perlu click di box sign up itu. 

form
Selepas itu satu form akan terpapar, anda perlu isikan butiran yang dikehendaki seperti nama blog, website url, category dan time zone. selepas tu, click pada button get track code dibawah sekali, and then aggreement tu pilih Malaysia and accept.

Track id
Selepas akaun google analytic anda telah berjaya dicipta, paparan track id akan terus muncul. Anda perlu copy code website tracking itu dan paste kan didalam html blog anda untuk memastikan google analytics dapat merekod data diblog anda. 

edit html
Selepas dah copy code tadi tu, pergi ke blogger > theme > edit html 

</body>
Selepas itu, tekan Ctrl + f untuk cari perkataan </body> dan pastekan code tracking tu sebelum perkataan </body> tersebut dan lepas tu save template.. 

Okay sebelum tu ada satu pernambahan code didalam code track google analytics tu, perlu diletak sebelum akhiri code tersebut iaitu sebelum </scripts> code tersebut adalah 
 setTimeout("ga('send','event','Profitable Engagement','time on page more than 3 minutes')",180000);
Okay siap..

senang je kan..

Okay ini saya akan sediakan link dari article saya yang lepas berkaitan dengan Google Analytics ini :-
  1. Teknik Rendahkan Bounce Rate Blog
  2. 2 Cara Mudah Menggunakan Google Analytic
Insyallah ada persoalan daripada anda akan saya cuba jawabkan dengan menerbitkan satu article berkenaan soalan tersebut.

Selamat mencuba.. 😉😉



If You Enjoyed This, Take 3 Seconds To Share It

Ulasan

  1. cubaan merendahkan bounce rate tak berjaya sampai skrg.. sedih tau!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. hurmm kena cari ape puncanya tu.. kadang2 page load tu lama sgt nk load content pun boleh jadi puncanya..

      Padam
    2. tulah.. tak tahu ape puncanye.. kene siasat lagi ni..

      Padam
  2. as salam hasif,kalau kita selalu check melalui stats untuk total visit per day tu dah correct tak?irda nak try letak google analitic ni,tapi takut nak adjust code2 tu..

    actually apakah kelebihan ada google analytic ya hasif?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm.. guna google analytic ni lebih correct dan detail lagi.
      takperlu adjust code pun.. cuma perlu copy and paste jer..

      Padam
  3. Baguslah tips ni. Mama baru je berjaya masukkan Google analytic. Tu pun Ada org tolong

    BalasPadam
    Balasan
    1. nnti boleh explore google analytic tu yer.. selamat mencuba :)

      Padam
  4. tengkiu pada tips asep! akan cuba try buat

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama.. selamat mencuba yer nad.. :)

      Padam
  5. nice sharing tuan hasif...mmng bermanfaat

    BalasPadam
  6. Memang Bermanfaat kaka Ahmadhasif, kalo untuk wordpress bagaimana ya caranya ka' ?... Mohon dibalas :)


    Adek Suka Motivasi Sukses Untuk Remaja Ego20han.ga

    BalasPadam

Catat Komen

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner