Ogos 2019 Ogos 2019 - The New Minded Ogos 2019 Ogos 2019

Rabu, 21 Ogos 2019

Punca Mentol Motor Terbakar (Front Head Lamp) Modenas MR1

2 comments

Front Head Lamp

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit pengalaman saya mengenai Mentol Motor Kerap Terbakar pada minggu lalu mungkin akan panjang sikit perkongsian pengalaman saya kali ini.

Pernahkah anda mengalami situasi yang sama? Kalau pernah jangan lupa kongsikan pengalaman atau info tambahan punca mentol anda itu kerap terbakar di ruang komen dibawah ya. 

Okay saya ingin memulakan cerita ini, kisah nya bergini pada tahun lalu saya telah membeli sebuah motorsikal Modenas MR1 daripada seorang usahawan muda bumiputra yang mempunyai ladang kambingnya sendiri. Masa saya membeli motor tersebut ada banyak juga la kena repair nya di antaranya bateri, regulator / rectifier, tayar, rim & rantai spocket dan carburator. Biasala motor amik di tangan orang banyak kena dibuatnya tapi kos repair tu masih munasabah lagi.

Secara jujurnya Motorsikal Modenas MR1 ni tidak ada banyak ragamnya dan maintenancenya juga rendah okay.. Just perlu servis minyak hitam sahaja.. Tak de benda lain-lain nak risaukan, tapi ia timbulkan sedikit ragamnya dekat saya pada minggu lepas iaitu Mentol Depan Motor atau dikenali Front Head Lampsaya kerap terbakar, dalam masa 1 minggu 4 kali saya tukar lampu.. Fuh... Mentol sekarang bukan murah hokey satu biji paling murah RM6... Itu belum kena dengan ada kedai amik kesempatan caj lagi mahal apabila nampak new customer memang kena cekau la kaw kaw.. hmm

Ini diantara mentol yang telah rosak filament putus
Simptom.

Bila kerap berlaku terbakar mentol saya sangkakan Socket Mentol ada problem sebab socket tu dah mula cair maybe panas mentol tu menyebabkan socket tu cair. Jadi saya telah tukar Socket Mentol pada Harga RM6 sahaja.. Murahkan.. Nanti saya share kedai itu dekat sebelah ni.

Tapi lepas tukar socket lampu tu masih terbakar lagi mentol saya pada keesokan hari, hati saya dah mula tak sedap sebab kemungkinan yang tinggal adalah masalah Wiring Motor atau Regulator / Rectifier motor dah rosak. Kalau salah satu ini yang problem memang tinggi kosnya itu nak tukar dikedai.

Jadi untuk sedapkan hati, saya pergi ke bengkel motor lain pada keesokan harinya iaitu hari ketiga untuk tukar mentol pada harga RM6, yang ini paling best sekali mentol itu hanya memberi khidmat dia selama 10 minit sahaja sebelum terbakar :D :D ... Dalam hati dah kata confirm regulator yang rosak ini.. Jadi saya pergi semula ke bengkel itu untuk check apa problemnya lepas dah check memang confirm REGULATOR / RECTIFIER ROSAK.... Bila saya tanya berapa tukar baru dia cakap RM75.00.. Wowww... Mahal kan.. Memang mahal.. Pastu saya counter attack soalan seterusnya dengan bengkel tu saya cakap Baru jer tukar regulator yang guna sekarang ni Bulan 12 2018 Hari tu.. Tak sampai setahun pun tak kan dah rosak kan.. masih berkilat lagi regulator saya tu. And then dia diam, jawapan yang biasa kita akan dengar adalah barang sekarang ada dua kualiti satu biasa satu baik.

Bila saya cakap kenapa tempoh hari tidak bagitahu ada dua kualiti masa nak tukar ? Dia diam, harga yang baik dengan tidak baik lebih kurang sama sahaja pun.. Masa tukar tempoh hari RM50 juga tu. Kalau tahu tidak baik kualitinya bagus amik yang kualiti kan. Jadi saya cakap tak perlu tukar dahulu untuk hari tu sebab kebetulan masa itu cash hanya ada Rm50 dalam poket. Memang tak dapat pun nak tukar tu. 

Lepas balik dari bengkel saya terus balik rumah dan survey barang yang rosak ini di shopee sebab saya ini susah nak ke bengkel disebabkan waktu kerja saya tidak menentu kadang tu pukul 6 ptg baru balik kadang lewat lagi jadi biasanya bila pergi kedai motorsikal mesti dah tutup jam 6 petang, so tengok je la dekat shoppee nanti dia hantar dekat rumah kan senang. 

Bila tengok dekat shoppee harganya jauh lagi murah dari bengkel maybe disebabkan tidak termasuk kos upah tukar barang tu kan. So saya tengok ada macam - macam brand dan variety harganya. Sehingga saya terjumpa satu Regulator ni katanya Made in Japan orginal part honda tapi not sure la kesahihannya, seller kata memang baik kualiti punya regulator. Disebabkan untuk model motorsikal saya ini guna regulator honda EX5 punya jadi harganya lebih kurang je so saya pilih la yang ni. 

Lepas dah confirm saya punya pin regulator dan size nya sama saya pun placed order di shoppee dan sekarang ni di shopee kita boleh bayar dekat 7-Eleven ya.. Menarik kan.. So saya test la beli dan bayar dekat 7-Eleven bila dah bayar dekat 7 Eleven on the spot payment tu masuk dekat shopee, woww laju betulkan. 

Paling best dengan seller shoppee ini dia post out barang tersangat laju, boleh bayangkan saya received barang saya tu dalam masa 24jam sahaja selepas payment dibuat. Laju kan.. Terkejut barang dah sampai depan rumah begitu laju tu.. Terbaik POSLAJU memang laju.. 

Regulator EX5 / Modenas MR1
Ini Bentuk Rectifier

Ini la rupanya regulator / rectifier yang sampai tu. Bila dah sampai barang ni dekat rumah saya pun terus la tukar part ni dekat motor. Tak susah pun nak tukar kena buka la coverset motor dulu and then buka screw regulator dan pasang. Settle.. Tapi screw tu nak buka kena guna special screw driver untuk model motor saya ini jadi saya singgah di kedai rakan untuk minta bantuan dia bukakan screw regulator tapi jangan lupa beri upah kepada dia juga. Dan pada masa sama saya terus tukar mentol depan dan signal belakang yang turut terbakar juga.

Alhamdulillah, lepas dah tukar rectifier ini tiada lagi masalah Mentol terbakar dekat motor saya ini.

Apakah itu Regulator / Rectifier ?

Rectifier untuk motor ini kegunaan dia adalah mengawal kadar arus elektrik yang terkawal oleh bateri supaya kadar arus elektrik yang di hasilkan itu adalah betul dan sesuai pada kegunaannya. 

Apa Impact Regulator / Rectifier ini Rosak ?

Salah satu impaknya adalah, apabila rectifier ini rosak ia tiada kawalan arus elektrik yang dikawal dan menyebabkan aliran elektrik itu mengalir secara berlebihan dan akan menyebabkan salah satu punca adalah mentol terbakar kerana over voltage di salurkan dekat mentol. 

Paling teruk sekali adalah akan menyebabkan bateri motor anda kong kerana regulator ini juga berfungsi untuk mengecaj kembali bateri motor anda ya. Saya pernah kena regulator rosak dan tak sedar sampai habis kong bateri sebab hon signal semua tak nyala dah.

Tanda - tanda awal regulator anda bermasalah ?
  1. Mentol Hadapan / Belakang kerap terbakar
  2. Hon anda kadang - kadang bunyi lemah / tak bunyi langsung
  3. Signal lemah
  4. Starter Enjin tidak boleh guna kena guna kick start untuk hidupkan enjin motor
Jika anda mengalami masalah mentol kerap terbakar boleh cuba benda yang paling murah dulu iaitu tukar mentol yang ada kualiti (Stanley or etc), check socket lampu takut dah tak bape baik last sekali jika masih juga terbakar kena check Regulator / Rectifier motor anda ataupun ada masalah wiring. Sila pergi ke bengkel yang ada yakin untuk mendapatkan kepastian itu.

Itu sahaja perkongsian saya pada hari ini, jika terdapat info yang tidak betul boleh komen di ruang komen di bawah ini untuk saya perbetulkan info yang saya berikan. Sebab info yang saya berikan ini adalah berdasarkan kefahaman saya sendiri, maybe kefahaman orang wiring itu lain sikit jadi jika ada salah info boleh bagi tahu ya. Semoga article kali ini memberi info baru buat anda yang membacanya.

Read More