Oktober 2019 Oktober 2019 - The New Minded Oktober 2019 Oktober 2019

Khamis, 24 Oktober 2019

Kemudahan Airport Transfer

2 comments

KLIA 2

Assalamaualaikum dan Salam Sejahtera, 
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai pengalaman saya menggunakan airport transfer ni, seperti sedia maklum jika nak pergi airport mesti fikir waaa dari kuala lumpur nak ke KLIA mesti mahal harganya kan, jangan risau jom baca perkongsian dibawah ini untuk berjimat sedikit duit anda itu. 

Adakah Travelling Menyeronokkan?

Travelling adalah perkara yang menyeronokan untuk kita buat bersama yang tersayang. Selain bercuti bersama keluarga, pergi bercuti dengan member pun tak kurang seronoknya. Yelah masa ni lah, kita boleh bertukar cerita dan bergelak tawa bersama-sama. Hari lain mungkin masing-masing sibuk dengan komitmen yang tesendiri. Jadi bila dapat buat aktiviti bersama ni dapatlah mengeratkan hubungan tu. Ada orang jadikan percutian dengan kawan-kawan ni as part of diorang punya reunion sekolah lah, reunion university dan sebagainya. Paling meriah kalau pergi travel dengan member yang masing-masing dah ada keluarga sendiri. Memang sure tak terkawal nanti. Bercuti solo traveler pun seronok juga baru adventure macam aku ni la suka jalan sorang2 naik flight ke sana ke sini.. Tapi walaupun solo traveler kena ingat jaga keselamatan diri dan ingat orang tersayang di rumah ya 😀.

Adakah Anda Tahu Mengenai Airport Transfer?

Okay sebenarnya saya nak share pasal airport transfer ni. Yelah selalu kita pergi airport minta orang hantarkan, padahal boleh je berdikari sendiri pergi airport tu. Come on, kita bukan budak-budak lagi nak kena berhantar, berjemput semua. Hahaha ayuh berdiri di atas kaki sendiri. Mula-mula dulu saya suka guna KLIA Express sebab masa perjalanan yang singkat. Bayangkanlah daripada KL Sentral nak ke airport 28 minit je. Duduk sekejap, gossip sikit dah sampai. Selesa pun selesa, harga pun berbaloi. Nak beli tiket murah boleh guna Traveloka. Lebih kurang RM10 beza daripada beli dekat kaunter airport. Selagi kita boleh jimat ni, kita cubalah untuk jimat walaupun nampak sikit.

Namun begitu, sekarang ni saya suka guna KLIA transit. Ada orang pernah tanya saya apa beza KLIA transit dengan KLIA Express ni. Actually yang membezakan just transit ni, ada berhenti dekat a few station lah sebelum sampai airport atau KL Sentral. So, masa perjalanan dia lama sikit lah daripada KLIA Express, yang lain sama je. Selalunya kalau tak silap dari bandar tasik selatan ke KLIA lebih kurang 40minit gitu jarang la saya ukur masa berapa minit tu kan.. 😀 Sebab dia akan berhenti dekat Stesen Salak Tinggi, Cyber Putrajaya dan last sekali dekat KLIA Stesen. Untuk book ticket murah boleh guna book cheap KLIA transit tickets dekat Traveloka juga sebab ia memudahkan urusan aku tak payah pergi kaunter lagi. Mesti nanti ada yang tanya kalau sama je KLIA transit ni dengan KLIA Express kenapa tukar? Dah la masa lagi lama kan. Hah aku ni bukanlah jenis yang buat keputusan ikut suka hati aku kan. Hahaha. So, mestilah ada sebab. Member aku pernah ajar satu trick jimat guna klia transit ni sebab tu aku jatuh cinta. Aku boleh jimat half price kot, siapa tak nak cuba. Daripada harga RM42-RM55 boleh jadi below RM30. Memang sangat berbaloilah dengan extension of time tu. Just kena sabar dan gigih sikitlah, kalau tak sanggup tu boleh lah go untuk KLIA Express.

Bagaimana pula untuk travel by group?

Mesti anda terfikir kan ala kalau sorang dua boleh la naik Klia express barang pun x banyakkan macam mana pula kalau dalam kumpulan pula takde cara boleh jimat ke? Kalau aku travel dalam group 4 orang dan ke atas, aku prefer guna airport taxi. Aku pun akan book airport taxi gunakan Traveloka. Senang cerita banyak benda lah yang aku guna dengan Traveloka ni sebab harga dan servis yang ditawarkan tu tip top sangat. Aku as customer setia memang berpuas hati lah. Airport taxi ni hanya akan jadi pilihan kalau aku travel in group ataupun aku perlu untuk bawa luggage yang agak berat. Hal ini kerana dalam 2 faktor ni, ia lebih selesa dan memudahkan berbading menggunakan KLIA Express atau KLIA transit tadi. Kalau travel in group dan guna airport taxi kos untu seorang boleh jadi tak sampai RM25 pun. Dah lah ambil depan rumah, hantar depan airport tak payah nak jalan penat-penat. Harga pun lagi murah per individu. 


Banyak sebenarnya kemudahan airport transfer yang boleh korang cuba sebenarnya, yang penting kena berani mencubalah pelbagai pilihan tu. Selalunya pilihan yang terbaik tu takkan korang terus dapat, mesti kena try and error. Kali ni guna KLIA Express, next trip boleh cuba KLIA transit dan lain-lain. Kita cuba cari satu airport transport yang ngam dengan kita sebab benda ni bergantung pada diri individu. Ada yang sukakan bajet yang rendah dan tak kesah pasal masa dan sebagainya. Malahan ada yang tak kesah pasal kos, tetapi lebih menitik beratkan keselesaan semasa travel. So, ia memang bergantung pada kehendak diri masing-masing. Dan mungkin ia akan berubah mengikut situasi dari semasa ke semasa. Bijaklah memilih aiport transfer yang terbaik untuk korang okay? ☺

Akhir sekali bila dah sampai ke destinasi yang dituju dengan selamat jangan lupa ambil gambar untuk simpan sebagai kenang-kenangan ya.. Contoh macam gambar dibawah ini.. Selamat bercuti..



Read More