Januari 2020 Januari 2020 - The New Minded Januari 2020 Januari 2020 The New Minded Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2020

Guna Anydesk remote Desktop Ofis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini ingin berkongsi sedikit mengenai pengalaman Work From Home atas perintah kawalan pergerakan yang diisytiharkan baru-baru ini.

Mungkin adanya yang terfikir bagaimana nak buat kerja dari rumah sedangkan PC semua dekat ofis tu guna internal LAN connection antara server ke Desktop Ofis. Nak buat kerja dari rumah macam mana kan.

Ya itu semua bermain diminda anda sekarang ni.

Zaman dah maju semua teknologi sudah ada, alasan jangan diberi. Jika tidak tahu banyak membaca ataupun tanya kepada mereka yang arif.

Okay untuk mejawab persoalan anda tu. Anda boleh guna software Anydesk sebagai alternatif untuk akses PC di ofis dari rumah secara mudah dan penggunaan internet pun tidak la banyak mana pun..

Langkah Pertama

Apa yang diperlukan ?

Anda perlu download software Anydesk dan installkan di PC Rumah dan PC di Ofis.

Aaaa sudah macam mana nak pergi ofis pula nak install bagai kan.. hehe.. mesti bermain diminda anda sekarang ni.. Ok itu masalahnya anda…

Review Laura Daddys Hazelnut Creame

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 
Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai satu produk bumiputera iaitu Laura Daddy's Hazelnut Creame yang dikenali juga sebagai bread spread ya.
Untuk makluman ini bukan paid review ya just perkongsian saya sahaja berkenaan produk ini dimana mungkin anda sendiri pun pertama kali dengar kan. 
Ceritanya bergini, tadi masa tengah berjalan beli barang dekat ST Rosyam Mart duk sibuk mencari barang ayam sayur kan tak perasan pula En. Azrol yang tengah sibuk membuat block display untuk promosi produk ni. Tapi tiba-tiba masa jalan nak ke kaunter bayaran mata ni melilau pula ke kiri ke kanan and then ternampak la block display untuk promosi ni. 
Dalam hati bercakap oh produk baru ni kot tak pernah nampak lagi.. Kebetulan pula memang dah lama tak makan hazelnut choco bread spread ni dalam masa yang sama pula En. Azrol memanggil dengan mengatakan promosi produk baharu hanya RM7.90 terhad untuk 3000 unit pertama sahaja dan juga kepada pemegang kad a…

Resepi Donut Gebu Sedap

Assalamaualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai Resepi Donut Gebu Sedap..
Ni first time saya buat donut di rumah.. Cara nak membuatnya senang ja tak susah tapi kena ada sedikit sabar sebab proses nya tu yang memakan masa sedikit sebab kita kena tunggu doh tu betul-betul kembang.
Resepi ni isteri saya yang sediakan, saya cuma sediakan bahannya aja dan tolong ulikan dia...
Bahan-bahan yang diperlukan untuk buat donut gebu sedap;  1) Tepung Gandum 2) Gula icing 3) Majerin / Planta 4) Serbuk Yeast 5) Minyak Masak 6) susu pekat 7) telur ayam
Pertama sekali, kita perlu amik Dua Cawan tepung gandum letak Dua Sudu Makan  majerin dan Dua Sudu Makan Susu pekat lepas tu uli kan dia bagi sebati.
Kedua, dalam pada masa sama bancuhkan yeast Dua Sudu Makan dengan air suam (1 1/2 cawan air) letak garam pastu letak telur sebiji.. Dah siap buat tu baru tuangkan bancuhan air tadi sedikit demi sedikit dekat tepung tadi.
Mula menguli sampai jadi doh ya... Masa menguli …

Resepi Popia Goreng Rangup

Assalamaualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini saya ingin kongsi sedikit mengenai Resepi Popia Goreng Rangup..
Resepi Popia Goreng Rangup ni resepi isteri saya yang punya, saya sediakan bahan aje..
Bahan-bahan yang digunakan adalah udang segar, kobis, telur, carrot & bawang holland. Kesemua bahan-bahan tu kena sagat atau potong halus.. 
Cara menyediakan bahan-bahan tu adalah,
Langkah Pertama gorengkan udang dengan kunyit sedikit lepastu angkat udang yang dah siap goreng.. lepastu Goreng telur dadar dan dipotong halus suapaya senang nak letak dekat popia nanti. 
Seterusnya adalah tumiskan untuk bahan-bahan sayur pula. Pertama sekali tumiskan bawang holland dulu lepas dah naik wangi kita masukkan kesemua sayur tersebut bila dah siap masak angkat tosskan dia untuk bagi Kering sikit.. 
Masa untuk membalut popia...
Lepas dah siap sediakan kesemua bahan tu amik satu keping kulit popia dan letakkan sayur campur sikit, udang & telur sedikit dekat kulit popia lepas tu bungkuskan dia...

Review Roti Samudra Easy Bite Chocolate

Assalamaualaikum dan salam sejahtera, 
Hari ini saya ingin kongsi sedikit mengenai roti samudra easy bite yang boleh didapati di kedai runcit berdekatan anda. 
Roti samudra easy bite yang saya cuba rasa ini adalah perisa coklat. 
Kenapa dia dinamakan sebagai easy bite?  Sebab ia senang untuk dimakan guna sebelah tangan pun boleh makan tak perlu untuk buka mulut besar-besar just buka sikit ja untuk gigit roti tu, itu sebab dinamakan sebagai easy bite. 
Okay kenapa saya katakan roti easy bite ni best? 
Sebabnya pertama sekali inti dia penuh ya dari hujung ke hujung inti nya tu sekata.
Keduanya roti nya rasa lembut dan padat, walaupun dia panjang berbanding roti cream roll yang lain tapi rotinya itu lembut dan padat.. Qualitynya tu masih sama walaupun anda beli roti itu dekat kedai lain dan kawasan lain.. Kiranya ia ada standard penjagaan kualiti produk tersebut. 
Harganya pula reasonable juga satu roti itu berharga RM1.00.. 
Ketiga, walaupun dia panjang tapi berat roti itu lebih kurang…

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner