Mac 2020 Mac 2020 - The New Minded Mac 2020 Mac 2020 The New Minded Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2020

Cara Return Terima Barang Yang Salah Dari Shopee

Assalamaualaikum dan Salam Sejahtera.
Hari ini ingin berkongsi sedikit pengalaman yang tak menyeronokkan pada musim PKP ni berlangsung iaitu Terima Salah Barang Dari Shopee Seller.
Tujuan posting kali ini bukan untuk memburukkan mana-mana seller yang aku beli barang just untuk mengajar anda cara untuk refund bila terima barang salah dari seller shopee. So segala detail seller aku akan blur kan..
Kenapa boleh terima salah barang? 
Yang ni aku tak tahu la apa masalah seller kan.. Sama ada nak cepat or nak tipu tu aku tak tahu la tapi yang pasti ni yang jenis takkan check punya barang sebelum post, tak caya try la mesti rasa sakit hati punya. 
Apa yang paling best adalah.. barang tu dah terang-terang tulis berat 8kg tapi Terima barang tak sampai 1kg.. haha.. 
Takkan seller tak perasan?
Mungkin soalan ni bermain diminda anda bila perkara ni terjadi dekat anda. Ini pun aku takde jawapan kena tanya seller tu cmna dia buat kerja.. Maybe dia punya SOP takda cantik untuk uruskan order online ni…

Guna Anydesk remote Desktop Ofis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Hari ini ingin berkongsi sedikit mengenai pengalaman Work From Home atas perintah kawalan pergerakan yang diisytiharkan baru-baru ini.

Mungkin adanya yang terfikir bagaimana nak buat kerja dari rumah sedangkan PC semua dekat ofis tu guna internal LAN connection antara server ke Desktop Ofis. Nak buat kerja dari rumah macam mana kan.

Ya itu semua bermain diminda anda sekarang ni.

Zaman dah maju semua teknologi sudah ada, alasan jangan diberi. Jika tidak tahu banyak membaca ataupun tanya kepada mereka yang arif.

Okay untuk mejawab persoalan anda tu. Anda boleh guna software Anydesk sebagai alternatif untuk akses PC di ofis dari rumah secara mudah dan penggunaan internet pun tidak la banyak mana pun..

Langkah Pertama

Apa yang diperlukan ?

Anda perlu download software Anydesk dan installkan di PC Rumah dan PC di Ofis.

Aaaa sudah macam mana nak pergi ofis pula nak install bagai kan.. hehe.. mesti bermain diminda anda sekarang ni.. Ok itu masalahnya anda…

Cara mengukur saiz kasut beli online

Cara mengukur saiz kasut beli online

Assalamaualaikum dan Salam Sejahtera,
Hari ini saya nak berkongsi sedikit mengenai cara untuk mengukur saiz kaki anda apabila nak beli kasut secara online. 
Kebiasaannya cara ni berkesan sebab kita akan ukur size kaki menggunakan centimetres (cm) . Bila dah ukur boleh maklumkan kepada penjual ukuran saiz kaki anda untuk mereka check kasut size apa yang sesuai dengan ukuran yang anda berikan. 
Kadang kala penjual akan memaklumkan kepada anda jika design kasut tu ada kecil dan suggest untuk ambil saiz besar sedikit untuk keselesaan kepada anda. Trust me diaorang lebih tahu terhadap kasut yang mereka jual tu. Jadi untuk mengelakkan saiz yang salah diterima sila ikut nasihat yang diberikan oleh penjual ya.





Setakat ini saya beli kasut secara atas talian tiada lagi masalah akibat salah size or kecik ke tak selesa ka semua nya cun.  Sebab itu kita kena ukur dan dengar pandangan nasihat seller tu.
Apa perkara yang perlu anda maklum kepada seller berkenaan k…

Idea Seni Cup Cakes Menggunakan Lidi Sate

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Hari ini ingin berkongsi sedikit hasil kerja tangan saya anak dan isteri.. 
Actually projek ni dah lama dah diberi dan dah siap pun. Post kali ni pendek je saja biar dia kekal dalam blog ni buat kenang-kenangan.
Mana tahu ada yang nak buat masa cuti sekolah ni kan boleh la saya share some idea kan untuk mengisi masa lapang anak2 tu nanti.

Bahan yang diperlukan kard board keras hitam, pensel, reben, lidi, kertas warna dan gam. 
Kalau ikutkan kena guna batang kayu aiskrim tapi disebabkan sukar nak cari guna je la batang lidi sate senang nak dapat.. Seni kan kena la kreatif betul tak..
Cara nak buat dia senang ja, 
Lakarkan cupcake dekat atas kertas card board tadi tu.. pastu gulungkan reben tu jadi macam dalam gambar ikut nak tebal mana tapi kalau nak cantik biar seragam tebal dia. Lepastu amik batang lidi sate tu balutkan dengan kertas warna baru la nampak cantik. 
Batang lidi tu pun kena potong ya ikut kreativiti masing2.. Nak cantik guna playar …

Follower



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner